В очакване на Оскарите
В очакване на Оскарите / снимка: БГНЕС

Най-престижните филмови награди "Оскар" ще бъдат раздадени тази вечер в "Кодак Тийтър" в Лос Анджелис. Церемонията започва в 03:00 часа през нощта българско време. Сред фаворитите на Американската киноакадемия са филмите "Странният случай с Бенджамин Бътън" на Дейвид Финчър, който е с 13 номинации, и "Беднякът милионер" на Дани Бойл – с 10 номинации. За първи път церемонията по връчването на Оскарите ще бъде водена от австралийския актьор Хю Джакман. 

 

Ричард Дженкинс, Франк Ланджела, Шон Пен, Брад Пит и Мики Рурк се борят за "Оскар" за главна мъжка роля. Предположенията са, че наградата ще отиде при Франк Ланджела за ролята му на президента Ричард Никсън във "Фрост/Никсън". При дамите състезанието е между Ан Хатауей, Анджелина Джоли, Мелиса Лео, Мерил Стрийп и Кейт Уинслет. Най-вероятният победител в тази категория е Кейт Уинслет, която досега е била номинирана пет пъти за наградата, но не я е получавала нито веднъж.

 

Най-добрият филм ще бъде избран измежду "Странният случай с Бенджамин Бътън", "Фрост/Никсън", "Милк", "Четецът" и "Беднякът милионер". Режисьорите, които влизат в битка за "Оскар" са Дейвид Финчър, Рон Хауърд, Гус Ван Сант, Стивън Долдри и Дани Бойл. Очакванията са битката да завърши в полза на Дани Бойл.

 

Почти сигурно е, че посмъртен "Оскар" ще бъде връчен на австралиеца Хийт Леджър за ролята му на Жокера в "Черният рицар".