/ iStock/Getty Images
Оказва се, че когато става въпрос за умопомрачителни въздушни маневри, колибритата могат да засенчат и Маверик от "Топ Гън". Тестовете, изследващи как птиците се ориентират в пролуки, по-малки от размаха на крилете им, хвърлят нова светлина върху техните "невероятни способности".

Изследователите са открили, че тези дребни същества, обитаващи Северна Америка, имат две различни стратегии, които могат да използват, за да се промъкнат през пролуки, по-малки от размаха на крилата им.

Експертите твърдят, че откритията хвърлят светлина върху дългогодишната загадка как колибрите в дивата природа успяват да преминат през гъста листна маса, за да достигнат богати на нектар цветя или вкусни насекоми, въпреки че не могат да приберат крилата си като другите птици.

"Много хора смятат, че колибрите са много бързи и маневрени. Но... тези невероятни способности са в откритото пространство, където ги виждаме. Те са само върхът на айсберга", казва д-р Марк Баджър, първи автор на изследването от Калифорнийския университет в Бъркли.

Коя птица покровителства месеца на вашето раждане

В списание Journal of Experimental Biology Баджър и колегите му описват как са създали постановка, включваща четири колибри и две изкуствени цветя.
Всяко цвете се зарежда с нектар само когато птицата посети другото цвете, в резултат на което птиците летят напред-назад между тях.

След това изследователите разделят цветята с една от седемте различни прегради с кръгъл или овален отвор, чиято височина и ширина варират от същия размер като размаха на крилата на птиците (около 12 cm) до половината от това разстояние (6 cm).

Изследователите показват всеки от седемте отвора на всяко колибри по 10 пъти и ги записват.

При един от случаите птиците свиват крилата си към тялото и спират махането им, за да преминат бързо през по-малките отвори като куршум.

Баджър добави, че изследването разкрива как колибрите, които могат да махат с крилата си 40-50 пъти в секунда, могат да коригират позата си, докато се движат, за да прелетят през малки пространства.

"Просто е невероятно да се види как те контролират крилата по време на полет", каза той.
БГНЕС