/ iStock/Getty Images
Песента й отдавна се бърка с шепота на вятъра, но учените днес с удивление установяват, че са открили птицата с най-високият глас - контратенор, съобщи АФП.
Колибрите от вида Oreotrochilus chimborazo, наричани още "малка еквадорска звезда", са с големина едва 14 сантиметра и издават най-високите звуци.

Те са на честота от 13,4 килохерца, могат да достигат до 16 килохерца, според проучване, публикувано през юли в сп."Сайънс адвансис". Преобладаващата част от птиците издават звуци в честотния спектър от два до осем килохерца.

"Основната честота е важна, тъй като показва честотата на вибрация на сиринкса - еквивалент на ларинкса при хората, който произвежда звука", обясни пред агенцията Фернанда Дук, невролог от университета на Джорджия, САЩ, автор на публикацията.

Колибри
iStock/Getty Images

След петгодишно изследване специалистката, която е на 32 г., установява, че някои колибри издават звуци около 8 килохерца и рядко достигат 10 килохерца.

Малката еквадорска звезда е единственото колибри, което може да живее на 5200 метра надморска височина, при изключително студено време и висока влага. Мъжките от вида Oreotrochilus chimborazo пеят така силно ,че заглушават звука на вятъра.

"Чух този звук, но дори не ми хрумна, че може да е птича песен. Приличаше ми на шепота на вятъра", казва Карлос Родригес, друг еквадорски учен, който изследва еволюцията на птичите песни в университета на Тексас.
Той допуснал, че звукът може да се издава и от насекомо, но установил, че всеки път, когато чуел този звук, виждал колибри.
БТА