Учени откриха нов начин за удължаване на живота
Учени откриха нов начин за удължаване на живота / Thinkstock/Getty Images

Швейцарски учени са открили нов начин за удължаване на живота - чрез активиране на определен ген, който унищожава болните клетки. Резултатите от изследванията си те са публикували в сп. Cell, съобщи в. "Дейли мейл".

Изследователи от университета в Берн са установили, че ако се повиши активността на гена ahuizotl при плодови мушици, животът на насекомите се удължава с 1,5 пъти.

Въпросният "еликсир на младостта" разрушава болните и увредени клетки, а продължителността на живота на насекомите нараства с 50-60 процента.

"Запазването на здравите клетки в конкретни тъкани и унищожаването на болните независимо от здравословното състояние е стратегия, която, очевидно, работи успешно в много случаи и съществува при бозайниците", казва Едуардо Морено от университета на Берн, специалист по клетъчна биология и ръководител на експеримента.

При хората също съществува генът ahuizotl. Ако изводите за действието му при плодовите мушици се окажат валидни и за човека, той ще помогне да се увеличи продължителността на живота до 120 години.

Генът е кръстен на подобен на куче герой от ацтекски мит. То живее във водата и защитава обитателите й от хората.

Източник: БТА