/ ThinkStock/Getty Images
Най-ранният пример за растителноядно влечуго бе открит сред фосили в южната част на щата Ню Мексико, предаде Асошиейтед прес.

Палеонтолози представиха най-стария охлюв, запазен в кехлибар (СНИМКИ)

От Природонаучния музей на Ню Мексико поясниха, че уникалната структура, съставена от череп с челюсти и зъби, на влечуго с напомнящ корабно платно израстък върху гърба си свидетелства, че става въпрос за тревопасно животно. Досега не бе известно, че подобен вид растителноядни влечуги са се срещали преди повече от 200 милиона години.

Пернат динозавър „бандит“ очарова научната общност (СНИМКИ)

Костите са добре съхранени, но скелетът не е цялостен. Открити са от изследователи от университета в Оклахома през 2013 г. Събирането на костите на обекта продължило около година, а след това те трябвало да бъдат внимателно почистени от полепналия по тях пясък, преди да бъдат изследвани.

Учени откриха най-ранните известни жаби в кехлибар

Динозавър с "боздуган" на опашката бродел преди десетки милиони години

Кураторът в музея, експертът по палеонтология Спенсър Лукас и неговият екип установиха, че костите датират отпреди около 300 милиона години. Това означава, че въпросното влечуго е живяло в началото на пермския период, т.е. повече от 50 милиона години преди появата на динозаврите.

Фосил, намерен в България, доказва, че динозаврите са обитавали Балканите

Лукас и колегата му Мат Селески констатирали, че скелетът е от нов вид, който кръстили Gordodon kraineri. Екземплярът достигал дължина около 1,5 метра и се смята, че тежал 34 кг. "Находката връща назад с около 100 милиона години появата на подобни тревопасни", отбелязаха учените.
БТА