Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Учени откриха в южната част на щата Юта останки на динозавър. Новият вид е бил кръстен Akainacephalus johnsoni на името на доброволеца, който е помогнал за почистване на черепа на фосила. Динозавърът е живял преди 76 милиона години по време на периода Креда. Той се е хранел с растения и е имал страховит боздуган в края на опашката си.

Динозавърът е бил покрит с яка броня, изпъстрена с бодли с конусовидна и пирамидална форма. Ройтерс отбелязва, че това животно би могло да бъде харесано единствено от своята майка заради плашещия си вид.

Фосил на динозавър беше открит в Египет

Пернат динозавър „бандит“ очарова научната общност (СНИМКИ)

Динозавърът принадлежи към групата на анкилозаврите, въоръжените с най-плътна броня създания, живели някога на Земята. Тази защита им е била крайно необходима, като се има предвид от какви хищни чудовища са били заобиколени. Бронята около главата и муцуната са много характерни, придавайки на динозавъра страховит вид. Akainacephalus johnsoni е обитавал Азия, но е преминал в Северна Америка към края на епохата на динозаврите, смятат учените.


Фосил, намерен в България, доказва, че динозаврите са обитавали Балканите


Откриха чудат динозавър: микс от гъска, щраус и крокодил (ВИДЕО)

Новооткритият динозавър е със средни за този клас размери. Дълъг е било пет метра, с къс врат, крака и обемист торс. Динозавърът е разгонвал враговете си с добре оборудваната за бой опашка.
БТА