/ ThinkStock/Getty Images
Учени от университета в Британска Колумбия установиха, че спортистите, които се подлагат на големи и редовни физически натоварвания, са изложени на риск от преждевременна смърт, съобщава сайтът Медикъл експрес.

Редовните упражнения „подмладяват“ артериите ни
 
Специалистите анализирали данните на 798 атлета на възраст от 35 години нагоре, които били подложени на средни и големи физически натоварвания най-малко три пъти седмично.

Хората не трябва да отлагат упражненията за късна възраст, когато много от пораженията върху сърцето и съдовете са необратими
ThinkStock/Getty Images

Доброволците отговорили на редица въпроси за своето здраве, за семейната си медицинска история и за спортните си занимания. На участниците било измерено кръвното налягане и с тях била проведена коронарна ангиография.

Спортът забавя стареенето, доказаха учени
 
От получените данни станало видно, че при 94 спортисти били открити признаци на сърдечносъдови заболявания, а при 10 от тях - тежки нарушения на функциите на коронарната артерия без проява на симптоми.

Сутрешният прием на храна преди тренировките се отразява добре на обмена на веществата в организма
ThinkStock/Getty Images

Физически упражнения за здрав скелет
 
Въпреки че е установено, че физическата активност помага при профилактиката на разстройства на сърцето, рак и депресии, прекомерните натоварвания могат да нанесат сериозни щети на здравето.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА