Здравето на човека до голяма степен зависи от това какво точно яде. Проучванията показват, че дори познатите и вкусни храни могат да бъдат вредни.

Високото кръвно налягане (хипертония) е една от основните причини за опасни усложнения и сърдечни заболявания. Ето защо експертите съветват по всякакъв начин да се избягват фактори, които водят до увеличаване на този показател.

Като цяло месото се счита за източник на важни хранителни вещества и минерали. Въпреки това, когато става въпрос за месни продукти с дълбока обработка, тогава трябва да внимавате.

В Световния ден на хипертонията: Малко известни рискови фактори за високото кръвно

Проучванията показват, че беконът, шунката и колбасите допринасят за високо кръвно налягане. При редовна консумация на тези видове месни продукти кръвното налягане се повишава със 17%. Данните от повече от 40 000 души показват, че най-лошо е положението в случаите, когато продуктите от червено месо присъстват на масата пет пъти седмично или повече.

Друго проучване показа, че само 50 грама месни продукти всеки ден са достатъчни, за да се повиши кръвното налягане. Затова лекарите съветват да следите внимателно диетата и да я направите балансирана – с голям процент зеленчуци и плодове.
Рамблер