/ ThinkStock/Getty Images
Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего създадоха прототип на гъвкав подводен робот, който може безшумно да се придвижва под водата, извивайки тялото си като змиорка, съобщи Лайф.
 
Те увериха, че изобретението им може в бъдеще да бъде използвано за изследване на подводната флора и фауна.
 
Като основа за разработването на прототипа им послужил лептоцефалът - ларвеният стадий в развитието на змиорката и близките до нея видове. Отличителните му особености са напълно прозрачното му лентовидно тяло.
 

Вместо витла, роботът използва меки изкуствени мускули, за да се придвижва под водата, без да издаде нито звук. Сглобеният робот пропуска 94 процента от видимата светлина и по този начин на практика става невидим за човешкото зрение.
 
Откриването на робота е възможно чрез използване на флуоресцентно багрило за оцветяване на течността във вътрешността му. Някои риби прибягват до флуоресценция, за да комуникират помежду си, например за предупредителни сигнали за опасност.
 
Роботът достига дължина 22 сантиметра, ширина 5 сантиметра и дебелина едва няколко милиметра.
 
В бъдеще се планира усъвършенстването му, по-специално разработването на система за регулиране дълбочината на плаването, както и извивките на тялото му да станат донякъде асиметрични, за да се увеличи скоростта на придвижването му.
БТА