/ iStock/Getty Images
Страховити оси, способни да плуват във вода в преследване на плячката си, са открити в Япония и са кръстени на Годзила заради сходствата си с научнофантастичното морско чудовище, съобщава "Лайв сайънс".

Научното наименование на вида е Microgaster godzilla.Плячка на страховитите оси обикновено стават водни гъсеници, които се крият във водорасли или други растения.

Когато локализира гъсеница, която живее в специална защитна обвивка, осата се гмурка във водата и я атакува отдолу.Хищното насекомо може да остане потопено за няколко секунди, докато се бори с ларвата, преди да я принуди да излезе от обвивката си. Веднъж "обезоръжила" плячката си, осата излиза от водата и се вкопчва в гъсеницата, вкарвайки в нея собствените си паразитиращи ларви.

Те изяждат тялото й отвътре, използвайки го като източник на храна, преди да се излюпят.

Учените отбелязват, че повечето оси предпочитат да стоят далече от реки, езера и други водни басейни. Само два вида се считат за водни. Представителите на вида Microgaster godzilla обаче са единствените, които се гмуркат изцяло и съвсем умишлено във вода.

Страховитите оси са открити в префектурите Осака и Киото. 

БТА