След 400 години портрети на Рембранд се завърнаха в родната Холандия
След 400 години портрети на Рембранд се завърнаха в родната Холандия / Guliver/Getty Images

Близо 400 години откакто холандският художник Рембранд бе нарисувал двата портрета на холандски младоженци, картините се завръщат в родината си благодарение на уникална съвместна акция между Австердам и Париж.

Датиращи от 1634 г., портретите изобразяват богатия холандец Мартен Солманс на 21 години и неговата съпруга - 23-годишната Оопиен Копит, облечени в черни дрехи с бели дантели.

Показват новооткрита картина на Рембранд на панаир в Маастрихт

"Това е първият път, в който те са публична собственост и могат да бъдат видени" от милиони хора", заяви директорът колекцията в „Рийксмузеум" в Амстердам Тако Дибитс.

В историческа по рода си сделка от януари Франция и Холандия се споразумяха съвместно да закупят двата портрета за сумата от 160 млн. евро от колекцията на френския клон на семейство Ротшилд.

Париж и Хага ще си поделят собствеността на два портрета на Рембранд

След няколкомесечен престой в Лувъра в Париж картините бяха представени пред публика и в "Рийксмузеум". Двете творби са в частни ръце от почти 400 години, а в колекцията на Ротшилд са от 1877 г. Преди да отидат в Лувъра, те са били показвани пред публика само веднъж - през 1956 г.

За да се отпразнува пристигането на картините в родната Холандия, в първия ден от представянето им в амстердамския музей входът ще бъде безплатен.

Източник: БГНЕС