/ / iStock/Getty Images
Марко Поло донесъл пръв в Европа рецептата за охладен шербет от Китай
Едно от любимите изкушения в горещите дни - и за деца, и за възрастни, сладоледът се оказва не само удоволствие, но и …лекарство.
 
Историята на сладоледа е стара. Преди 3000 г. в домовете на богатите китайци са поднасяли изискан десерт - сладък сок от пресни плодове, смесен със сняг или лед. С такъв десерт са черпили и Александър Македонски по време на походите му в Персия и Индия.

/ iStock/Getty Images

Хипократ е писал, че това лакомство "лекува вялост". Сладоледът покорява Европа благодарение на венецианския пътешественик Марко Поло, който донесъл рецептата за охладен шербет от Китай.
 
Днес сладолед се произвежда в почти всички страни в света. А изследвания доказват, че сладоледът се оказва чудесно средство за борба със стреса в ежедневието ни. Млякото и сметаната съдържат триптофан - ефективен природен транквилант, който успокоява нервната система, повдига настроението, помага при безсъние.

/ iStock/Getty Images

Гарнирането на ледения десерт с шоколад въздейства допълнително на мозъка.

Учени вече доказаха, че в какаовите зърна се съдържа вещество, сродно с андреналина. То повишава кръвното налягане, ускорява пулса и представлява природен стимулатор като кофеина.