/ / Gulliver/Getty Images
Севернокорейски ансамбъл изнесе първия си концерт в Южна Корея от близо 20 години, предадоха световните агенции. Оркестърът "Самджион" планира още един концерт по време на откриващите се в петък в Пьончан в Южна Корея зимни Олимпийски игри.
 
Първият концерт се състоя в крайбрежния южнокорейски град Каннън. Ансамбълът, наброяващ близо 140 музиканти, изпълни както севернокорейски, така и южнокорейски песни. Бяха изпълнени и западни парчета, сред които едно от бродуейския мюзикъл "Фантомът от операта".
 
ГАЛЕРИЯ: Как оркестър обедини Северна и Южна Корея?

Това е първи концерт на севернокорейски изпълнители в Южна Корея от 2000 г., когато друг севернокорейски оркестър прекоси демаркационната линия между двете страни за спектакъл, с който на 15 август тогава бе отбелязан Денят на освобождаването на Корейския полуостров.
 

/ Gulliver/Getty Images


Ансамбълът "Самджион" е най-голямата арт трупа в Северна Корея и в миналото е изпълнявала и композиции от американски анимационни филми като "Кралят Лъв" и "Красавицата и Звяра". Концертът днес се проведе в Центъра по изкуствата в Каннън. Началото му се забави с 10 минути заради объркване в местата на зрителите.
 
Билетите за двата концерта на трупата бяха разпродадени на лотариен принцип. 150 000 южнокорейци участваха в лотарията, за да получат билети за един от двата спектакъла. Бяха избрани 780 победители, които получиха по два билета. На концерта днес имаше 812 зрители, сред които и 252, получили специални покани от южнокорейското правителство.
 

/ Gulliver/Getty Images


След дълго мълчание: За какво се договориха Северна и Южна Корея? (ВИДЕО/СНИМКИ)

На пет минути от залата, в която се състоя шоуто, южнокорейски протестиращи изразиха недоволството си от присъствието на севернокорейските творци. Около 100 полицаи охраняваха 80-те демонстранти.
 
Вторият концерт ще бъде в неделя в южнокорейската столица Сеул.
БТА