Здравето на сърдечно-съдовата система се свързва най-вече с активния начин на живот, който помага за поддържане на кръвното налягане, намаляване на инсулиновата резистентност и силна имунна система. Каналът "7-те НАЙ" във vbox7 разказва за най-здравословните дейности за сърцето, които може спокойно да практикувате.

Бързо ходене

Ходенето с темпо от 4-6 км/час е достатъчно бързо, за да увеличите сърдечния ритъм. Ходенето е достъпно и с ниско въздействие, което означава, че е щадящо за ставите и вероятността от нараняване е минимална, в сравнение с джогинг или други упражнения с натоварване.

Бързото ходене е лесно за практикуване, не натоварва така силно ставите и вероятността от нараняване е доста минимална в сравнение с джогинга или други упражнения с по-висока интензивност.

бързо ходене
iStock/Getty Images

Домакинска работа

Домакинските задължени като косене на тревата, ремонт на колата, градинарство, почистването от на сняг пред дома ви, чистенето на пода в дома ви или банята - всичко това се брои, ако го правите с висока интензивност. Бонусът е, че докато се грижите за чистота се грижите и за сърцето си.

Учени установиха, че циниците по-често страдат от болести на сърцето

Активно пътуване до работното място

Когато се движите тялото ви изпълнява практическа функция, като например да стигнете от точка А до точка Б.  Не се усеща като упражнение, но все пак може да бъде.

Следващият път, когато тръгвате за работното си място можете да изберете да отидете пеша или да карате колело до там, вместо да шофирате или да вземете автобуса. Използването на стълбите, а не асансьора също е много добра физическа активност.

Силови упражнения

Препоръчителните два дни в седмицата дейности за силови тренировки имат „индиректен ефект“ върху здравето на сърцето, като поддържат мускулно-скелетната система във форма.

Въздействието, което силовата тренировка има върху увеличаването на мускулната маса и костната плътност, може да увеличи скоростта на метаболизма и да ни помогне да поддържаме здравословно телесно тегло. Силови и щадящи упражнения са йога или пилатес, които изграждат сила и гъвкавост.

Забавление, развлекателни дейности

Упражненията не трябва да следват строг режим, да движите тялото си не трябва задължително да ви причинява дискомфорт.
Танцувайте на любимите си песни, играйте баскетбол или си направете хубава разходка с кучето, всички тези неща също се броят за физически активности. 

Бъдете креативни и се наслаждавайте на ежедневните си дейности и ще бъдете по-мотивирани да го правите редовно.

Ако искате здраво сърце, правете това!

Упражнявайте се между другото

Ако не можете да правите дълги тренировки, опитайте няколко къси на ден. Не се чудете какво да хапнете или да търсите в социалните мрежи, по-добре направете няколко клякания. Или подскачайте на въже за 10 минути. След като се приберете, направете 10-15 минути високо интензивна тренировка. И ето че тренировките за деня сте ги направили.

упражнения
iStock/Getty Images

Хранене се добре и контролирайте нивата на стрес

Не подценявайте ежедневните си навици. Правилното хранене и управлението на стреса допринасят значително за сърдечно-съдовото здраве.
Добре е да следвате хранителен метод или диети които включват в менюто си пресни плодове и зеленчуци, храни с високо съдържание на фибри, консумация на риба. Също така се препоръчва да ограничите консумацията на алкохол.

Чувството за стрес или гняв, злоупотреба с лекарства или никотин може да доведе до скок на кръвното налягане и да натовари сърцето и кръвоносната система. Опитайте се да дишате дълбоко или разговаряйте с приятел или терапевт това ще ви помогне да поддържате пулса си в норма.

здравословно хранене
iStock/Getty Images