Сърцето е един от най-важните органи в човешкото тяло. Много хора мислят, че здравото сърце се дължи на наследственост и липса на вредни навици, но това не е така. Има храни, които съдържат важни хранителни вещества и играят централна роля за здравето на сърцето. Вижте кои са те в канала "Баба знае" във vbox7:

Зелени листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци като спанак и кейл са известни със своето богатство от витамини, минерали и антиоксиданти. Те са чудесен източник на витамин К, който помага за защита на артериите и правилното съсирване на кръвта. Имат високо съдържание на диетични нитрати, за които е доказано, че намаляват кръвното налягане и подобряват функцията на клетките, покриващи кръвоносните съдове.

Плодовете

Ягодите, боровинките, къпините и малините са пълни с важни хранителни вещества, които играят централна роля за здравето на сърцето.
Плодовете също са богати на антиоксиданти като антоцианини, които предпазват от оксидативен стрес и възпаление, допринасящи за развитието на сърдечни заболявания.

Проучванията показват, че яденето на много плодове може да намали няколко рискови фактора за сърдечни заболявания.

къпини
iStock/Getty Images

Авокадо

Авокадото е отличен източник на здравословни за сърцето мононенаситени мазнини, които са свързани с намалени нива на холестерол и по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Авокадото също е богато на калий, хранително вещество, което е от съществено значение за здравето на сърцето. Всъщност само едно авокадо доставя 975 милиграма калий, или около 28% от количеството, от което се нуждаете на ден.

Боб
Фасулът съдържа устойчиво нишесте, което се противопоставя на храносмилането и се ферментира от полезните бактерии в червата. Многобройни проучвания също са установили, че яденето на боб може да намали някои рискови фактори за сърдечни заболявания.

Нещо повече, яденето на боб е свързано с намалено кръвно налягане и възпаление, и двете от които са рискови фактори за сърдечни заболявания.

боб
iStock/Getty Images