/ iStock/Getty Images
Независимият инженер Рюбен Брюер презентира „робот - полицейски служител“, способен да проверява шофьорски книжки, да преглежда колата и да поставя шипове пред колелата.
 
Брюер е конструирал робота по задание на Американския институт SRI. Творението му е предназначено да стане посредник между полицията и спираните от тях собственици на автомобили. С помощта на камера и достъп до базата данни, Робокоп може да проверява документи, да инспектира коли и дори да задържа нарушителите, които се опитват да избягат, като хвърля остри шипове на пътя. В това време шофьорите виждат на екран лицето на служител, с когото комуникират дистанционно.
 
Роботът е монтиран на телескопично рамо, излизащо от полицейската кола. Брюер отбелязва, че създаването на такъв посредник е предизвикано от статистиката - американски полицаи ежегодно спират 17 милиона шофьори. При това повече от 195 000 собственици на автомобили са използвали физическа сила. Инженерът признава, че устройството ще помогне да се защитят и шофьорите от куршуми на полицията.
 
"При такова опасно взаимодействие е време да поставим робот между хора, които няма да пострадат", каза Брюер.
 
Плановете на инженера са по-нататъшно усъвършенстване на робота, което ще му позволи "да се превърне в истински полицай", пише 24СМИ.
БГНЕС