/ iStock/Getty Images
Рим трябваше да е центърът на световното честване на 500-годишнината от смъртта на ренесансовия художник и архитект Рафаело с безпрецедентна изложба на негови творби, съобщи сайтът Уонтид ин Роум.

Изложбата със 100 картини на Рафаело, 40 от които заети от галерията "Уфици" във Флоренция, очакваше хиляди посетители, много от които пристигнали специално от чужбина. Предварителните продажби на билети предизвикаха огромен интерес. Тя обаче беше открита дискретно през март в "Скудериe дел Куиринале", защото точно тогава италианското правителство обяви ограничителни мерки срещу коронавируса и призова всички да спазват еднометрова дистанция.

Ръководството на музея се стараеше да поддържа правилата за дистанция три дена, като служители с маски ограничаваха достъпа. След това, само след 72 часа изложбата беше затворена, въпреки че беше планирана от години и безценните картини станаха пленници на невидимата смъртоносна заплаха.

Рафаело, половин век след смъртта си на 6 април 1520 г., стана най-голямата жертва на коронавируса в областта на културата в Италия. Заради извънредното положение в страната са затворени всички музеи, археологически обекти, кина и театри.

Властите се опитват да извлекат максималното от ситуацията и насочват почитателите на Рафаело към лекции в интернет и виртуални посещения на изложбата в "Скудерие дел Куиринале", която ще остане затворена, докато бъде вдигната карантината. По план тя трябваше да продължи до 2 юни, но почитателите на ренасансовия гений се надяват тя да бъде удължена.

От 11:00 ч. местно време днес италианското министерство на културата ще излъчи "маратон" от видеа в канала си в YouTube.

Рафаело Санцио да Урбино е един от тримата велики ренесансови майстори, редом с Микеланджело и Леонардо. Роден е в Урбино през 1483 г. Той е много продуктивен и високо ценен през краткия си живот и получава големи поръчки от двама папи - Юлий Втори и Лъв Десети. Част от работите му са в Апостолическия дворец във Ватикана, където изрисува три стаи, а четвърта завършват учениците му по негови скици. Други негови творби са в църкви и дворци в Рим, които сега са затворени заради епидемията.
БТА