Тазгодишното издание на кинофестивала в Берлин се провежда виртуално
Тазгодишното издание на кинофестивала в Берлин се провежда виртуално / Gulliver/Getty Images
Режисьорката Елица Петкова получи стипендия от Берлинале, съобщиха от пресслужбата на кинофестивала.

Тя бе отличена заради филма си "Работникът" (Der Arbeiter). Той разказва историята на българина Георги, който иска да осигури по-добър живот на семейството си.
След инцидент в родината, той тръгва да търси щастието сам в Берлин. Благополучието обаче не е гарантирано и той попада в сивия сектор, белязан от експлоатация и форми на съвременно робство.

Стипендията се присъжда съвместно от програмите "Перспективно германско кино" и "Талантите на Берлинале" от 2017 г. Тя подкрепя дългосрочно режисьори и сценаристи, като в допълнение към стипендията от 5000 евро, наградата осигурява и индивидуална менторска програма на отличените. Тази година заедно с Елица Петкова са подкрепени Йонас Матаушек и Кристиян Йоханес Кох. Те бяха избрани от журито Лили Херинг, Клаудия Леман и Симон Дат Ву.

Кинофестивалът Берлинале започва в необичаен формат

Елица Петкова участва и в 70-ото издание на Берлинале с филма "Риба, плуваща по гръб", с който се дипломира в Германската филмова и телевизионна академия в Берлин.

През 2016 г. нейният филм "Жалейка" бе отличен от София Филм Фест и получи специална диплома от международното жури на програмата "Generation14plus" на Берлинале.

Тазгодишното издание на кинофестивала в Берлин се провежда виртуално, без публика и бе открито в началото на месеца. Прожекции за зрителите са планирани за месец юни, когато се очаква киносалоните вече да са отворени.
БТА