Берлинале започва в необичаен формат
Берлинале започва в необичаен формат / Gulliver/Getty Images
Берлинале, един от най-отворените за ентусиазирани зрители кинофестивали, започва в необичаен формат - филмите ще бъдат стриймвани за подбрана публика от журналисти и кинодейци, без прожекции в киносалони заради пандемията от Ковид-19, съобщи Ройтерс.

Организаторите се надяват да могат да останат верни на корените си, като дом на независимото кино, особено с политически уклон. Повечето от 15-те филма, които ще бъдат представени на Берлинале от 1 до 5 март са заснети по време на карантинните мерки и показват голяма изобретателност. Заради пандемията обаче тази година на фестивала няма да има големи американски продукции.

Режисьори от Германия, Япония, Унгария, Румъния, Република Корея, Франция и Мексико ще се надпреварват за голямата награда на Берлинале - Златна мечка за най-добър филм.

Кинофестивалът Берлинале започва в необичаен формат
БТА

Германският актьор Даниел Брюл ще представи режисьорския си дебют "В съседство", Мария Шрейдър - "Аз съм твоят човек", а Алексей Палуян - документалния филм "Кураж" за протестите в Беларус.

В основната селекция на Берлинале са включени няколко копродукции - френско - иранската "Балада за бялата крава" на Бехташ Санаеха и Мариам Могхадам, корпродукцията на Румъния, Люксембург, Хърватия и Чешката република "Bad Luck Banging or Loony Porn" на румънския режисьор Раду Жуде, "Кутия за спомени" - Франция, Ливан, Канада, Катар на Джоана Хаджитомас и Халил Джорейдж, "Какво виждаме, като погледнем към небето?" - Германия, Грузия на Александър Коберидзе. Един от дебютите на Берлинале е на унгарския режисьор Динеш Над с продукцията на Унгария, Латвия, Франция и Германия "Естествена светлина".

Журито е съставено от шестима предишни лауреати на приза Златна мечка и по изключение тази година няма да има председател. Творците от журито ще бъдат поканени в Берлин, за да проследят филмите, попаднали в селекцията на главната конкурсна програма. Мохамад Расулоф, Иран, Надав Лапид, Израел, румънката Адина Пинтилие, Джанфранко Рози от Италия, унгарката Илдико Енеди и босненката Ясмила Жбанич ще определят най-добрите постижения.

Миналата година Берлинале премина нормално, точно преди пандемията да блокира Европа.

Публиката ще бъде поканена на прожекции през юни. Дотогава властите се надяват киносалоните да отворят благодарение на ваксинациите.
БТА