Женският футбол в САЩ е в подем и привлича все повече момичета към спорта, сред които е и американка с тайландски произход  Мадисън Кастийн, разказва Voice of America (VOA). 

16-годишната Кастийн прегърна футбола на ранна възраст и цели да е една от малкото азиатски американки, които пробиват в професионалните лиги. 

Самочувствие, забавление и усет са качествата, които треньорите казват, че Кастийн внася във футбола - било то на гимназиален турнир или в ECNL, националната младежка футболна лига в САЩ.

Кастийн игра за тайландския национален отбор в тазгодишното Азиатско световно първенство за жени под 17 в Индонезия. Тя отбеляза 4 гола и въпреки че отборът й не спечели, Кастийн каза, че преживяването е било специално.

"Не беше реално за мен. Никога през живота си не бих си помислила, че ще направя дебют за национален отбор, особено за националния отбор на Тайланд, и ще отбележа гол в дебюта си," сподели Кастийн.

В САЩ Кастийн играе като нападател в гимназията си, Wesleyan Christian Academy и за NC Fusion, водещ футболен клуб в Северна Каролина, трениран от Джон Пардини. 

„Видях най-много растеж в нейната зрялост в начина по който подхожда към тренировките, в това как гледа на играта и как се развива като играч, “ каза Джон Пардини.

Кастийн започва да играе футбол на 4-годишна възраст и спортът бързо се превръща в нейна страст. Тези дни тя тренира между 8-10 часа седмично

„Не е важно това, което други хора виждат на полето, а това колко работиш, когато никой не гледа.  Така че, работиш в дни, в които приятелите ти излизат и след това работиш в дни, които вече си тренирал, но искаш още.“

Това лято на Кастийн беше предложено място в NC Fusion, за да се състезава в USL W, предпрофесионална женска футболна лига в САЩ. Това я доближава с още една стъпка до мечтата й да играе професионално.

До момента, само няколко играчи от азиатско-американски произход са стигали до женската футболна лига. Кастийн казва, че е готова да приеме предизвикателството

„Не се възприемам като по-различна от който и да е друг... Не е важно как изглеждаш, а колко усилено работиш, колко си добър и колко оставяш на игрището. “

Кастийн каза, че е развълнувана да бъде част от развитието на женския футбол- спорт, който не само става все по-популярен, но и оказва положително въздействие върху момичетата.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Voice of America (VOA)