Разкриха тайната на валирианската стомана от Game of Thrones
Разкриха тайната на валирианската стомана от Game of Thrones / HBO

Американският учен Райън Консъл е разкрил химичните тайни на валирианска стомана - легендарния материал, от който се правят мечовете във фентъзи епоса Game of Thrones ("Игра на тронове"). Това се разказва във видеоклип, заснет по поръчка на Американското дружество на химиците, предаде Лента.ру.

Мечовете от валирианска стомана се отличават с необикновената си острота и здравина. Според легендата, древните майстори-ковачи са разтопявали метала на драконов огън и са го закалявали със заклинания. Остава тайна как е била обработвана сплавта.

Консъл припомня, че стоманата е сплав от желязо и въглерод. Примесите правят метала по-здрав и едновременно с това по-крехък, затова необходимата сплав може да бъде получена само по метода проба и грешка. Според Джордж Мартин, авторът на сагата, валирианската стомана е тъмносива, а на повърхността й се виждат следите от многократно /до хиляда пъти/ огъване /диплене/ и наковаване.

Многократните закалявания, сгъвания и наковавания обаче вредят на стоманата, отбелязва Консъл. Всеки път в метала от околната среда попадат нежелани примеси, като например сажди, пясък и др. Освен това, за да се получи стомана от хиляда слоя (с различно съдържание на въглерод в отделните слоеве) изобщо не е необходимо тя да се прековава хиляда пъти. Това е математическа грешка, казва Консъл. С всяко диплене, направено от майстора-ковач, се огъва и вътрешният слой, така че общият брой слоеве се увеличава в геометрична прогресия при всяко сгъване и наковаване. Така хиляда слоя могат да бъдат получени само след 10 сгъвания и наковавания.

По-важно е обаче друго. В една от книгите от сагата от меч от валирианска стомана са изковани два нови. Ако обаче той е бил изработен от многослойна стомана, тя би изгубила вътрешната си структура, а мечът - уникалните си свойства.

Затова Консъл стига до извода, че валирианската стомана на практика не е стомана. Вълшебният метал повече прилича на композит на метална матрица - на съвременните суперматериали от метал и керамика.

Подобни материали трудно могат да бъдат произведени. Това може да стане само със съвременно оборудване. А валирианците може да са го правили единствено с помощта на магия, отбелязва Консъл.

Източник: БТА