„Птиците” в Чикаго
„Птиците” в Чикаго / netinfo

Черни дроздове нападат хората в американския град Чикаго. Явлението придоби толкова масови размери, че жителите на града вече обменят опит за това как да избягват неприятните сблъсъци, съобщава Би Би Си.

Мнозина се оплакват, че птиците се впускат да ги преследват и започват да ги кълват. Някои от пострадалите сравняват агресивното поведение на дроздовете с главните герои на класическия кино трилър на Алфред Хичкок от 1963 г. "Птиците".

"Внезапно нещо ме връхлетя, клъвна ме по шията, вкопчи се в мен и ме дръпна за косата", разказва Холи Гросо, една от последните жертви на дроздовете. В периода на размножаване мъжките птици от този вид защитават територията си и стават много агресивни.

Чикагският орнитолог Дъглас Стоутс посочва, че те нападат хората най-често в парковете и край бреговете на езерото Мичиган. По думите му птицата няма да нападне човек, ако той я гледа директно. На велосипедистите предлагат да карат с кошница на раменете, в която да поставят котка. Но най-често жителите на града започнаха да променят обичайните си маршрути за разходка. Доскоро се смяташе, че птиците не нападат хора, които носят шапка. Този мит обаче бе развенчан наскоро, след като дрозд започна да кълве мъж с бейзболна шапка на главата, допълва БГНЕС.