Призракът на Окупирай Уолстрийт завладя шествието по повод Хелоуин в Ню Йорк
Призракът на Окупирай Уолстрийт завладя шествието по повод Хелоуин в Ню Йорк / снимки: Reuters

Призракът на недоволството от финансовата система и от икономическата криза завладя тазгодишното издание на парада в Манхатън по повод Хелоуин, отбелязва Асошиейтед прес.

Над 200 участници в протестите срещу Уолстрийт се присъединиха към участниците в 39-ото шествие за Вси Светии. Така сред веселяци, дегизирали се като Майкъл Джексън, герои от "Междузвездни войни" или "Магьосникът от Оз", зомбита, вампири, вещици, ходещи скелети и прочие имаше и хора, дегизирали се като ходещи брадви, символизиращи драстичните икономии във време на криза.

Творческият директор на парада по повод Хелоуин е Жан Флеминг, която разказа, че тазгодишното му издание е под мотото Очите на наблюдателя и е посветено на рефлекса на съвременните хора да снимат всичко с камерите на мобилните си телефони. Празничното шествие беше развеселявано и от хора на кокили, жонгьлори и най-разнородни музиканти, предава БТА. Участниците носеха всякакви по-зловещи източници на светлина като свещи и тиквени фенери.

Призракът на "Окупирай Уолстрийт" завладя шествието по повод Хелоуин в Ню Йорк
netinfo

Честването на Хелоуин в щата Вирджиния обаче породи малък скандал. Там колаж, включващ рисунка на разлагащ се Барак Обама с дупка от куршум на челото предизвика възмущение и провокира вниманието на службите за охрана Сикрет сървис, отбелязва АП.

На колажа освен рисунката на ранения Обама се появява и рисунки на обезобразената Нанси Пелоси, на тиквен фенер и на група жадни за свежа плът зомбита-привърженици на Обама. Първоначално колажът се появи в консервативния вирджински блог "Прекалено консервативен". После беше изпратена като част от имейл, адресиран до републиканския електорат във Вирджиния с цел да повиши интереса му към дейността на Републиканската партия и местното й ръководство.

Колажът възмути демократите, но породи гняв и у републиканците. Републиканският губернатор на щата Вирджиния Боб Макдонъл призова републиканците от окръг Лаудън, инициатори на идеята, да се извинят за неуместната си шега. Председателят на местния републикански комитет Марк Сел откликна на призива и поднесе извиненията си, като каза, че рисунката е била недобре премислен опит да се "инжектира сатиричен хумор в празника Хелоуин".