/ / iStock/Getty Images
Децата, които са израснали в компанията на куче, имат 24 процента по-малък риск да развият шизофрения, тъй като домашният любимец пренася бактерии, предпазващи от болестта, съобщава БТА, като цитира данни от проучване на проф. Робърт Йокен от педиатричния център "Джонс Хопкинс" в Балтимор, щата Мериленд.

Учените са установили, че децата, които са имали куче преди да навършат 13 години, са били с по-малък риск от развиване на споменатото психично заболяване.

Специалистите предполагат, че ефектът се дължи на това, че децата поемат микроби от четириногите, които усилват имунната им система и стават част от бактериалната им флора.

Същевременно играта с шаровците ги избавя от стреса.

Жена не разпозна кучето си, след като го взе от фризьор (ВИДЕО)

В проучването са взели участие 1371 души от двата пола на възраст между 18 и 65 години. От тях 396 страдали от шизофрения, 381 имали биполярно разстройство, а 594 никога не били диагностицирани с психично заболяване.

Всички участници трябвало да отговорят на въпроса дали са притежавали куче или котка в първите 12 години от детството си.

От проучването станало видно, че притежаването на котка в детските години нямало същия предпазващ ефект върху психичното здраве.

Куче художник продаде картини за 4000 долара (СНИМКИ)

По думите на проф. Йокен около 840 хиляди случая на шизофрения са могли да бъдат избягнати, ако в детските си години пациентите са били в компанията на куче.

Той направил изчисленията си въз основа на това, че в САЩ диагностицираните случаи на шизофрения са 3,5 милиона.
БТА