За тези, които не пият кафе, чаят през деня е естественият избор. Но тези, които обичат кафе, не се отказват и от чая. Това са две от най-често консумираните напитки, които имат много общо помежду си, но са и напълно различни. Въпреки че е известно, че никога не трябва да се пие твърде много кафе, рядко се чува за страничните ефекти от пиенето на твърде много чай. Колко чаши са твърде много? Как пиенето на твърде много чай може да повлияе на организма? Обяснява полският „Interia“.

Чаят и усвояването на желязото

Чаят е източник на танини - органични химични съединения, получени от феноли, които имат антибактериални и стягащи свойства. Ако се консумират в излишък обаче, те могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Танините намаляват усвояването на желязото, свързват се с него и го извеждат от организма. Експертите посочват, че недостигът на желязо е един от най-често срещаните дефицити и ако човек има ниски нива на желязо, прекомерната консумация на чай може само да влоши това състояние.

Проучванията показват, че танините от чая възпрепятстват усвояването на желязото, особено от растителни източници като спанак, боб и ядки. Поради тази причина хората, които спазват веганска или вегетарианска диета, трябва да обръщат повече внимание на количеството чай, което консумират. Според експерти хората с ниски нива на желязо трябва да помислят за пиене на чай между храненията.

Чай и кофеин и техните ефекти

Чаят, както и кафето, съдържа кофеин, но в по-малки количества. Черните чайове обикновено съдържат повече кофеин, като концентрацията на това съединение е толкова по-висока, колкото по-дълго се вари чаят. Прекомерната консумация на кофеин от чай или друг източник може да предизвика тревожност, да увеличи стреса и да предизвика раздразнение.

Консумацията на твърде много кофеин също води до нарушения на съня. Някои проучвания показват, че кофеинът може да потисне производството на мелатонин, което води до влошаване на качеството на съня.

Прекомерната консумация на кофеин от чая също може да допринесе за главоболие. Проучванията показват, че само 100 мг кофеин дневно са достатъчни, за да предизвикат такива ефекти. Някои хора обаче имат по-ниска поносимост към кофеина. Чаят, разбира се, съдържа по-малко кофеин от други популярни напитки, но някои видове съдържат до 60 мг от това съединение на чаша.
Други оплаквания, които могат да бъдат причинени от пиенето на твърде много чай, а следователно и кофеин, включват замайване и киселини.

Чаят и храносмилателната система

Консумацията на чай в големи количества или на празен стомах може да предизвика неприятни симптоми под формата на болки в стомаха или гадене. Танините в чаените листа, които обуславят горчивия им вкус, имат стягащ характер и могат да раздразнят тъканите на стомашно-чревния тракт, причинявайки споменатите оплаквания. По-чувствителните хора могат да изпитат болки в корема и гадене след изпиването само на една или две чаши чай, докато други могат да пият повече чай без никакви странични ефекти.

Чай и вредни елементи

Чаените листа могат да съдържат или да абсорбират различни токсични съединения (източникът им може да е например почвата). Проучванията показват наличието на токсини в много видове чай. В едно такова проучване са тествани 30 вида чай. Във всички тях е открито олово. Резултатите са публикувани в Journal of Toxicology.

Нивата на олово се увеличават с времето на варене. Всички приготвени чайове съдържат следи от олово, но 73% от чайовете, приготвени за три минути, и 83% от чайовете, приготвени за 15 минути, съдържат олово в количества, които се считат за опасни за консумация по време на бременност и кърмене, съобщава eatthis.com. Нивата на алуминий са по-високи от препоръчителните в 20% от приготвените чайове.

Колко чай е твърде много?

Всеки сорт чай има различни свойства. Умерената консумация на чай може да донесе много ползи, но прекомерната консумация може да доведе до много негативни реакции от страна на организма. Повечето от известните странични ефекти се дължат на наличието на кофеин и танини в чая. Някои хора са по-чувствителни към тези съединения от други, така че е важно да се обърне внимание на това как тялото реагира на чая.

Повечето експерти смятат, че 3 до 4 чаши чай (710-950 мл) са безопасна доза. Въпреки това те отбелязват, че при някои хора може да се появят странични ефекти, когато пият и по-малко чаши.

Ако се появят симптоми, които могат да бъдат свързани с консумацията на чай, консумацията трябва постепенно да се ограничи до прекратяване на нежеланите реакции.

 
БГНЕС