/ iStock/Getty Images
Ендокринологът Михаил Богомолов сподели в интервю за AiF колко чай можете да пиете на ден, без да навредите на здравето си.

Според него възрастен човек може да консумира 400 милиграма кофеин на ден без да вреди на здравето си. „Тъй като това вещество се намира не само в чая и кафето, но и в Кока-колата, енергийните напитки, какаото и шоколада, за удобство при изчисляване на дневната консумация на кофеин, ние предложихме кофеинова единица (КЕ) от 100 милиграма кофеин“, обясни Богомолов.

чай
iStock/Getty Images

И така, един литър слаб зелен чай съдържа около една KE, така че можете да изпиете почти четири литра от тази напитка на ден. При по-силна концентрация на чая, един KE ще се съдържа в около половин литър от напитката, в този случай ограничението ще бъде малко повече от два литра от крайния продукт. На свой ред дневната доза силен черен чай, съдържащ четири KЕ, ще бъде около 1 литър.

Какво не бива да слагаме в чая

„С една дума, чаят е много здравословна и ободряваща напитка с оптимално съдържание на кофеин: трудно е да се предозира с него и в същото време ще си набавите много полезни антиоксиданти“, заключи лекарят.
БГНЕС