/ ThinkStock/Getty Images
Учени от университета Джонс Хопкинс в Балтимор заключиха, че преминаването от продължителна физическа активност към чести и кратки тренировки може да се разглежда като признак за повишен риск от преждевременна смърт, съобщава сайтът MedicalXpress.

Продължителното изследване обхванало 548 души, чиято продължителност на тренировките била следена с помощта на монитор от 2007 г. до 2015 г. Специалистите не открили връзка между общото ниво на физическата активност и смъртните случаи. Фрагментирането на дългите упражнения на по-кратки периоди обаче се оказало тревожен признак за внезапна смърт.

Какво ни причиняват газираните напитки?

В края на 2017 г. 61 от 548-те участници починали. Останалите живи 487 участници извършвали физически упражнения средно 5,7 часа дневно, докато онези, които си били отишли от този свят, приживе ги извършвали 4,7 часа дневно. Когато обаче учените взели предвид допълнителни фактори, като възраст, пол, раса, индекс на телесна маса, разликата била незначителна.

Навременното спиране на цигарите може да предотврати преждевременна смърт


Същевременно намаляването на физическата активност с 10% повишило смъртността с 49%. Освен това всяко допълнително увеличаване с 10% на кратките тренировки с продължителност по-малко от 5 минути повишавало риска от смърт с 28%. И обратно, физическата активност с продължителност над 10 минути допринасяла за намаляване на риска от смърт.
БТА