Предлагат Биг Бен да бъде прекръстен на кула Елизабет
Предлагат Биг Бен да бъде прекръстен на кула Елизабет / снимка: Reuters, архив

Британски депутати предлагат часовниковата кула Биг Бен да бъде прекръстена на Кула Елизабет в чест на кралицата, съобщават британски медии.

Те призовават парламента да отдаде почит на 60-годишнината на кралицата на трона по подобие на почитта към кралица Виктория. През 1860 г. западната кула на Уестминстърския дворец, която преди това се наричала Кралската кула, беше преименувана на кула Виктория в знак на почит към дългогодишното й царуване.

Депутатите предлагат Биг Бен да бъде преименуван през юни в знак на почит към Диамантения юбилей на кралицата. Инициативата има подкрепата на министри от правителството, на лидера на Камарата на общините сър Джордж Янг и на високопоставени фигури от двете основни партии, пише БГНЕС.

„Не мога да си представя по-голяма почит от страна на парламента към Нейно Величество от кръщаването на такава емблематична сграда като Часовниковата кула на нейно име. Ако получим подкрепа, както се надявам, бих искал официалното съобщение или церемонията да се състои на 2 юни”, заяви Тобиас Елууд, съветник в британското външно министерство и един от лидерите на инициативата.