Правете веднъж седмично секс и ще сте щастливи
Правете веднъж седмично секс и ще сте щастливи / ThinkStock/Getty Images

Сексът веднъж седмично е достатъчен за щастливото съжителство на женени или дълго обвързани хетеросексуални двойки, твърди ново американско проучване. Откритията се основават на анкетно допитване сред 30 000 американци.

Колко секс искат мъжете и жените?

Въпреки че по-честият секс се свързва с по-голямо щастие, тази връзка спира да бъде толкова значителна при честота над веднъж седмично, по думите на главния изследовател Ейми Муйз, социален психолог от Университета в Торонто-Мисисауга.

„Нашите открития предполагат, че е важно да поддържаме интимна връзка с партньора си, но не е нужно да правим секс всеки ден, за да я запазим," допълва Муйз.

Изследователите отбелязват, че проучването не цели да търси причина и следствие, и не може да се каже дали щастливата връзка води до секс веднъж седмично, или обратното.

Също така е важно, че анкетираните са единствено хора в романтична връзка.„Всъщност няма връзка между честотата на сексуалните контакти и благоденствието при хора, които не са във връзка," допълва Муйз.

Пътеводител на най-лошите места за секс

Резултатите са устойчиви независимо от пола на участниците, възрастовата им група или продължителността на отношенията с партньора - от месеци до десетилетия.

Според Муйз, двойките трябва да обсъждат дали сексуалните им нужди са задоволени, вместо просто да настояват за повече секс. „Важно е да поддържаш интимна връзка с партньора си, без да има излишен натиск да се прави секс възможно най-често", допълва социалният психолог.

Източник: БГНЕС