Последният тигър, играл в български цирк, отива в Германия
Последният тигър, играл в български цирк, отива в Германия / ThinkStock/Getty Images

Екип на международната организация за защита на животните "Четири лапи" е взел под своя закрила последния тигър, собственост на български цирк. Тигрицата Варвара вече пътува към новия си дом в Германия, съобщиха от организацията.

В приюта за диви животни в Масвайлер грижите за Варвара ще бъдат поети от "Четири лапи" и партньорите им от германската организация Tierarzt. Пътуването от България до Германия се осъществява със специализиран транспорт, а през цялото време състоянието на Варвара ще бъде следено от двама ветеринарни лекари.

Преди заминаването екип от ветеринарни лекари от Австрия и България е направил медицински преглед на Варвара и е взел кръвни проби за изследване в лаборатория. Според ръководителя на екипа Йохана Пайнер общото състояние на тигрицата е добро.

Варвара е родена през 2003 г. във Франция. След като става собственост на български дресьори на животни, тя е участвала в представления във Франция, Белгия, Турция и България. След влизане в сила на пълната забрана за използване на диви бозайници в цирка у нас, Варвара прекарва близо година в транспортно ремарке, докато се намери място, където да бъде настанена. Благодарение на усилията на "Четири лапи" и Министерството на околната среда и водите днес бъдещето й е в сигурни ръце, се посочва в съобщението.

Източник: БТА