/ iStock photos/Getty images
Калият е един от най-важните елементи, необходими за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Продуктите, които съдържат високи количества калий, се препоръчват за консумация от тези, които имат най-голяма предразположеност към заболявания на сърдечно-съдовата система: възрастни, спортисти, танцьори, хора, претърпели сърдечна операция.

 Ето пет храни, които съдържат калий в големи количества

Сушени кайсии

Редовната консумация на сушени кайсии помага за укрепване на сърдечния мускул.  В допълнение, сушените кайсии съдържат витамини от група В и калций.  Между другото, последният предотвратява измиването на калий от тялото.

Шамфъстък
 

Шамфъстък
iStock/Getty Images

Тези вкусни ядки съдържат повече от 1000 мг калий на 100 гр., но трябва да запомните, че за да извлечете максимална полза от този продукт, трябва да го ядете непечен, без сол или други добавки. Не е нужно да ядете много шамфъстък на ден, достатъчна е малка шепа от около 10 ядки. Разбира се, освен ако нямате алергия към ядки.

 Банани
 

банани
iStock/Getty Images

Може би най-известният продукт, съдържащ калий. Редовната консумация на тези плодове (при липса на затлъстяване и диабет - тези заболявания са директни противопоказания за включване на банани в менюто) помага за укрепване на сърдечния мускул. Бананите ще помогнат за нормализиране на сърдечния ритъм и укрепване на стените на сърдечните съдове. Освен това те са естествен антидепресант и ефективно подобряват настроението, което само по себе си подобрява състоянието на сърцето.

Млади картофи

По правило тези картофи трябва да се ядат с кората. Съдържат много калий - повече от 500 мг на 100 гр. продукт.  В идеалния случай картофите трябва да се ядат без масло, леко сварени или изпечени във фурната - така полезните свойства на кореноплодния зеленчук ще се проявят най-ясно.

Зелени билки
 

Магданоз целина
/ iStock/Getty Images

Става дума за магданоз, копър, всички видове марули. Всяка от тези храни съдържа повече от 500 мг калий на 100 гр. Това не означава, че трябва да ядете килограми зеленолистни, за да подобрите здравето си. Достатъчно е само да ги добавите към салати или да украсите с тях готови ястия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня