/ ThinkStock/Getty Images
Акцията по издирването на Бегемот вероятно изплашила похитителя и той го оставил
Тайнственото похищение на култовия котарак Бегемот, талисман на музея "Михаил Булгаков" в Москва, предизвика силни емоции сред руснаците, съобщава АФП.
 
Повечето медии дадоха приоритет на новината за откраднатия котарак, като призоваха той да бъде открит и върнат в музея. Черният котак Бегемот живееше там от 2005 г. Той беше кръстен на името на гигантския котарак от романа на Булгаков "Майстора и Маргарита".
 

Служителите на музея биха тревога, след като свидетели заявиха, че непознат човек напъхал котарака в сак и го отнесъл към най-близката метростанция.
 
Новината веднага беше разпространена от телевизионните канали, като предизвика тревога из цяла Москва. 15-годишният Бегемот имаше статут на официален служител на музея и се радваше на огромна популярност сред посетителите. Те често си правеха снимки с него.
 
Полицията беше задействана и след няколко часа блюстителите на реда откриха котарака край театър, недалеч от музея. Служителите благодариха за бързата реакция на органите на реда на страницата на музея във Facebook. Сега управата на музея възнамерява да оборудва четириногия талисман с каишка, снабдена с джипиес.
БТА