/ iStock/Getty Images
По-високото ниво на натрий в урината в рамките на денонощие допринася за силни пристъпи на мигрена, сочат данните от проучване на ирански специалисти, цитирани от изданието "Медикъл експрес".

Учените от Университета по медицински науки в град Исфахан са изследвали връзката между количеството на натрий и калий в урината за 24 часа и клинична картина на мигрена при 262 души.

Данните показват, че хората с по-високи стойности на натрий имат по-продължително и силно главоболие в сравнение с останалите.

"По-високото ниво на веществото в урината в рамките на денонощие определено е свързано с по-дълги и силни мигренозните главоболия", е заключението на авторите на изследването. Те обаче подчертават, че не е установена причинно-следствената връзка и са необходими още изследвания, за да се разбере дали намаляването на приема на натрий може да облекчи симптомите на мигрена.

Храни, за които трябва да забравите, ако страдате от главоболие

Основен източник на натрий в храната е готварската сол, но той се съдържа и в много други продукти, особено в богатите на протеини, като месото.

Изследването е публикувано в специализираното издание "Бритиш джърнъл ъв нутришън".
БТА