Има ли връзка между мигрената, съня и безсънието?
Има ли връзка между мигрената, съня и безсънието? / снимкa: www.sxc.hu

Учени от Университета Ръш в Чикаго установиха, че обедната почивка помага за успокояване на мигрената, но може да доведе до хронично безсъние, съобщи БГНЕС.

 

Учените сравнили две групи жени, първата, състояща се от 32 дами, страдащи от остра мигрена, а втората от 33 жени, които страдат от леко главоболие. Учените изследвали използваните от двете групи средства за успокояване на главоболието. 81% от жените от първата група лекуват главоболието си със сън спрямо 55% от жените във втората група.

 

Трудното заспиване води до главоболие сред 58% от жените от първата група и само при 18% от втората. И двете групи използват едни и същи лекарства, за да успокоят болките си. "Хората, страдащи от мигрена, често се оплакват от безсъние. Обедната почивка може да успокои болката, но това може да доведе и до намаляване на способността за заспиване през нощта", обяснява д-р Онг.

 

Предишни изследвания също бяха установили, че е възможно безсънието да е рисков фактор за развиване на мигрена. Според учените тези данни ще накарат лекарите за вземат предвид фактора сън при прегледа на пациентите. Освен това те може да помогнат за разработването на лекарства срещу нарушения сън и хроничното главоболие.