/ iStock/Getty Images
Петелът Морис, чието сутрешно кукуригане го изправи пред френското правосъдие и който се превърна в символ на конфликта между местните жители и начина им на живот и новодомците и техните ценности, се е споминал, предаде Франс прес, позовавайки се на стопанката му.
 

"Морис почина от ринит миналия месец по време на карантината", казва Корин Фесо, собственичката на 6-годишното пернато, което е боледувало от месеци.
"Морис беше емблема, символ на провинциалния начин на живот, герой", допълва стопанката, която е погребала превърналия се в световна знаменитост петел в градината си.

Миналото лято съдът разреши на Морис - обитател на туристическия остров Олерон в Югозападна Франция, да продължи да кукурига, отхвърляйки жалбата на съседи, които го обвиняваха, че ги буди в ранни зори.
 

Кукуригането на Морис се оказа дразнещо за съседа Жан-Луи Бирон, който живее в град в областта Лимузен и е закупил втори дом близо до този на собствениците на гласовития петел. Съдебното дело бе заведено именно от Бирон. Случаят с Морис предизвика обществено обсъждане във Франция дали гражданите, които купуват летни вили, трябва да се съобразяват с реалността на селския начин на живот.
БТА