Пет хранения на ден са ключът към стройна фигура
Пет хранения на ден са ключът към стройна фигура / снимка: morguefile.com

Закуска, обед и вечеря, съчетани с две междинни хранения през деня, са ключът за сваляне на килограми, установиха финландски учени.

Но нарушаването на схемата води до напълняване, например пропускането на закуската е свързано с качване на килограми, предупреждават учените. Над 4000 деца били изследвани от корема на майките си до навършването на 16 години от лекари от университета в Източна Финландия.

Те водели дневници за качването на килограми и навиците на участниците – от това каква храна и напитки приемат и колко често до генетични фактори като теглото на родителите им. Децата, които се придържали към редовната схема от пет хранения на ден - трите основни плюс две междинни, израствали с по-нисък индекс на телесната маса, пише БГНЕС.

Това важало дори за децата с пълни родители. Но пропускането на хранения като закуската водело до повишаване на индекса на телесната маса. Учените смятат, че хранителните навици са важен „рисков фактор в първите години на живота, свързан със затлъстяване”, а редовното хранене предотвратява други рискови фактори, дори генетичните.

Родителите с наднормено тегло увеличават риска от затлъстяване при децата, но това важи повече, ако майката е пълна преди бременността, отколкото ако качи килограми по време на бременността, установили учените. Баща с наднормено тегло също е фактор.