/ / iStock/Getty Images
Преди около 130 години сред хълмовете на Османската империя един човек може би е срещнал много злощастен край. Ново проучване твърди, че е открило най-ранните доказателства за смърт от удар от метеорит.

Въпреки че досега имаше много недоказани твърдения за смърт от метеорит, това ново изследване се базира на множество документи, които предоставят най-ранните писмени данни за такава смърт. Резултатите от проучването са публикувани в списанието Meteoritics & Planetary Science. Изследователи, ръководени от университета Еге в Турция, са превели писмена документация, че метеорит е ударил и убил човек и е оставил друг парализиран на 22 август 1888 г. в Сулеймания, Ирак.

Откриха звезден прах по-стар от Слънцето

Голяма част от историята е възстановена чрез стари документи от Османската империя, които в момента се съхраняват в Държавния архив на Турция. Ръководена от Константинопол, в продължение на векове Османската империя контролира голяма част от Югоизточна Европа, Северна Африка и Западна Азия, включително град Сулеймания.
 
Сред документите изследователите открили три ръкописа, написани на османски турски до султана на Османската империя, които подробно описват едно необичайно небесно събитие, станало на 22 август 1888 г. Местните служители обясняват, че метеор е бил забелязан за първи път в небето над множество села в днешен Ирак, като метеоритите падат от небето „като дъжд“ за около 10 минути. Въпреки че е трудно да се определи точно местоположението, изследователите смятат, че метеоритите са забелязани около селищата Гуламбар и Серчанар, преди да се насочат на югоизток.

Учени откриха извънземен протеин в метеорит

След това, около 8.30 ч. вечерта, ярки светлини и дим били забелязани да падат към Земята, преди да причинят „огнена топка“ на хълм близо до Сулеймания. Местните жители съобщават, че техните посеви и земеделските земи също са били повредени от удара.
 
След това проучването обяснява: „Вследствие на това събитие един мъж е убит, а другият е сериозно ранен и е парализиран.“ Изследователите обаче не обясняват къде в оригиналния текст се посочва тази смърт, нито повече подробности за смъртта и нараняванията.

Разбира се, това са само няколко изречения в исторически документ, така че не бива да се разглежда като научно потвърждение, че човек е умрял след като е бил ударен от метеорит или, може би по-вероятно, отломките, причинени от метеоритно въздействие. В по-новата история има няколко подобни съобщения, но нито едно от тях не е категорично доказано. Независимо от това, изследователите са доста уверени в своите заключения.

Огромен метеорит падна в поле в Индия (СНИМКИ)

„Това събитие е първият доклад, в който се посочва, че метеорен удар е убил човек. Поради факта, че тези документи са от официални правителствени източници и са написани от местните власти, дори и самият велик везир, ние не подозираме, че може да са фалшиви", пишат изследователите.

Има потвърдени съобщения, че хората са били удряни и ранявани от метеорити преди, но не и убити. Още през февруари 2016 г. бе съобщено, че мъж във Велоре в южната част на Тамил Наду в Индия уж е бил убит от метеорит. Ако е вярно, това би бил първият потвърден доклад в историята за човек, убит от метеорит. Докато много учени в Индия твърдят, че това е така, НАСА в крайна сметка заяви, че е „малко вероятно“ фаталното въздействие е причинено от „нещо от Космоса“.

Ако този нов доклад за злощастна жертва от 19-ти век в действителност е истина, той дава още един отличен кандидат за „най-нещастния човек в историята“.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС