Космическото тяло се е сблъскало със Земята преди четири хиляди години и е изпепелило тези два града на север от Мъртво море
Космическото тяло се е сблъскало със Земята преди четири хиляди години и е изпепелило тези два града на север от Мъртво море / ThinkStock/Getty Images
На мястото на библейските Содом и Гомор американски учени от Югозападния университет Албакърки откриха следи от паднал метеорит, съобщава сайтът Сайънс нюз.
 
Космическото тяло се е сблъскало със Земята преди четири хиляди години и е изпепелило тези два града на север от Мъртво море.

Откриха метеоритен кратер с размерите на Париж под ледовете на Гренландия (ВИДЕО)
 
Археолозите осъществили разкопки в пет големи древни населени места в Йордания. Изследователите изясниха, че по тези места са живели хора в продължение на 2500 години до края на бронзовия век. След това селищата са били изоставени в продължение на 600-700 години.
По времето на падането на метеорита в региона са живели около 40-65 хиляди души. Резултатите от радиовъглеродното датиране са показали, че преди около 3700 години постройките от кирпич внезапно са изчезнали, като са се запазили само каменните им основи.

Врата към подземния свят: кратерът Батагайка (ВИДЕО)
 
Освен това външният слой на много глинени предмети бил разтопен и в него се образували частици стъкло с кристали на цирконий. Това говори за много високи температурни въздействия, сравними с температурата на повърхността на Слънцето.
Библейската легенда разказва, че в района на Мъртво море се намирали градовете Содом и Гомор, които били унищожени от Бог заради непростимите грехове на техните жители.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА