/ Thinkstock/Getty Images
Фрагменти от метеорит, паднал на Земята преди 10 години, са доказателство за изгубена планета, която някога е била част от Слънчевата система, съобщи Асошиейтед прес.
 
Учени от Швейцария, Франция и Германия изследваха диамантите в метеорита Алмахата Сита, паднал в Нубийската пустиня в Судан през октомври 2008 г. Заключението им е, че те най-вероятно са се образували в протопланета преди най-малко 4,55 милиарда години.

Пет от най-мистериозните природни явления на планетата (ВИДЕО)
 
Диамантите в метеорите съдържат миниатюрни кристали, които могат да се образуват само под огромно налягане - 200 000 бара, обясни един от авторите на изследването Филип Жийе от Федералния технологичен институт в Лозана.
 
Това показва, че загадъчната планета е била голяма най-малко колкото Меркурий, като е възможно да е била дори колкото Марс.

НАСА се съсредоточава в изследване на близкия Космос, Луната и Марс
 
Специалистите отдавна предполагат, че в ранната Слънчева система е имало повече планети, като някои от тях са били по-скоро маса от течна магма.
 
Една от тези зародишни планети, наричана Тея, може да се е ударила в младата Земя и да е изхвърлила голямо количество отломки, от които по-късно да се е образувала Луната.

Учени предложиха нова версия за произхода на Марс
БТА