/ istock
Тайландската лесбийска двойка Ворауан "Бют" Рамуан и Антича "Aн" Сангчай търпеливо очакват приемането на закона за еднополовите бракове в страната, за да могат да затвърдят връзката си след четири години съвместен живот, пише Reuters.

"Когато законът влезе в сила, ще подпишем брачното си свидетелство", казва Антича, преподавател в университет. "Отдавна чакаме това".

Очаква се законопроектът за равенство на браковете да премине през окончателно четене в горната камара на тайландския парламент във вторник, каза Валоп Тангкананурук, председател на сенатската комисия за законопроекта.

След това той ще бъде изпратен на краля за одобрение и ще влезе в сила 120 дни след публикуването му в Кралския вестник, с което Тайланд ще стане третата територия в Азия след Тайван и Непал, която легализира еднополовите бракове.

Страната от Югоизточна Азия, известна с оживената си културна сцена и толерантност, отдавна е популярна дестинация за LGBTQ+ туристите.

Хиляди ЛГБТ+ активисти се събраха на парад по улиците на Банкок този месец, като към тях се присъедини и министър-председателят на Тайланд Сретха Тависин, който дойде облечен в риза на дъгата, за да отбележи месеца на гордостта за сексуалната и половата ориентация.

За Антича и Вораван брачното равенство е нещо повече от церемония. То е знак, че връзката им е призната и получава същата правна защита като хетеросексуалните двойки, казват те.

"Приемането на този закон е (социално) движение, което разширява границите, като признава нашето съществуване ", каза Антича.

Законът също така формализира възможността им да се грижат един за друг по законен начин, каза Вораван, 32-годишна медицинска сестра.

"Той ще ни даде по-голямо чувство за сигурност за живота ни", добави Вораван. "Това е нещо, което никога преди не сме имали."

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters