От мюсли също се пълнее
От мюсли също се пълнее / снимка: sxc.hu

Дълго време се смяташе, че зърнените култури са нискокалорични и са най-добрата здравословна закуска, но нови изследвания доказаха, че това не е съвсем така. В действителност мюслито и овесената каша не са подходящи храни, когато искаме да се отървем от излишните килограми.

Според специалисти енергийната стойност на зърнените култури е много по-висока, отколкото пише на етикета и така привържениците на този продукт несъзнателно приемат повече калории, отколкото си мислят. Средна порция овесена каша съдържа 20 калории повече от описаното, а в зърнените закуски има поне 12 калории над цифрата на етикета, пише БГНЕС.

Традиционно калориите са фактор, който обобщава протеини, мазнини и въглехидрати в храната. В грам белтъчини или въглехидрати се съдържат четири калории, а всеки грам мазнина добавя още девет калории. Учените съветват да не се заблуждавате по продуктите, които са рекламирани като полезни заради високото си съдържание на фибри. Колкото повече фибри има в състава на една храна, толкова по-калорична е тя.