Във виенския зоопарк „Шьонбрун“, най-стария зоопарк в света, създаден преди близо 200 години, са се излюпили къдроглави пеликанчета.

Пеликаните от този вид са  най-едри – разтворът на крилата на възрастните птици достига близо три метра. Къдроглавите пеликани, се казва днес в разпространено за пресата съобщение, се отглеждат рядко в зоопаркове. По Европейската програма за запазване на видовете през 2018 година във Виенския зоопарк е била заселена нова група от този вид,  която вече наброява десет птици.  

Къдроглавият пеликан населява Югоизточна Европа и Азия. До 2017 година този вид е бил записан в червената листа на Световната организация за защита на природата като застрашен от изчезване. Междувременно усилията на защитниците на природата отбелязват успехи, но в някои райони на света популацията продължава да намалява. Основните причини за това са прогонването им от тяхното жизнено пространство и смущенията, на които са подложени от рибари и туристи. 

В зоопарка в „Шьонбрун“ в края на март са се излюпили три пиленца. Двамата родители се редуват да топлят малките. Пеликанчетата могат да се видят най-добре при смяната на родителите или по време на хранене с предварително смляна в стомасите на родителите риба. Своето име пеликаните носят поради къдравите пера по главите си. Пеликанчетата се раждат абсолютно голи  и все още не са къдроглави, а  гологлави.
Цветана Делибалтова/БТА