НОРАД помага на децата да проследят пътуването на Дядо Коледа
95776
НОРАД помага на децата да проследят пътуването на Дядо Коледа
  • НОРАД помага на децата да проследят пътуването на Дядо Коледа
47 радара, разположени в Северна Америка, следят за поредна година тръгването на Дядо Коледа от Северния полюс и неговата обиколка из света за Коледа.
 
Взаимната програма за въздушна защита на САЩ и Канада НОРАД, проследява пътуването на белобрадия старец от 1958 г., когато организацията е създадена. Те разполагат с най-модерната техника за наблюдение на въздушното пространство по целия свят и получават данни от сателити в Космоса. Разположили са и камери, които да заснемат шейната с елените, когато влиза в някои от страните по света.
 
Обиколката на Дядо Коледа може да следите и вие ТУК
 
В далечната 1958 г. САЩ и Канада създават обща програма за защита на въздушното пространство над Северна Америка. Военни и пилоти изтребители са във пълна готовност да реагират при всяка заплаха, отправена към въздуха на двете държави и (островите им).
 

ThinkStock/Getty Images


По Коледа обаче тези военни пилоти се занимават с нещо друго - от създаването на програмата, те всяка година следят маршрута на Дядо Коледа по света от Северния полюс. Доброволци отговарят на многобройните обаждания по телефона и имейли, в които деца от целия свят питат кога Дядо Коледа ще дойде в тяхната страна.
 
Най-странните коледни традиции по света

Ако се чудите как екипът на НОРАД прихваща сигналът на шейната на Дядо Коледа - отговорът е червеният нос на Рудолф. По неговата топлина, военните се ориентират, защото сателитите, разположени в космоса улавят радиосигналите, идващи от носа на любимият помощник и приятел на Дядо Коледа.
 
И все пак, за да бъдат сигурни, че не бъркат сигнала, макар и малко вероятно, НОРАД са инсталирали и камери, които се включват час преди шейната да пристигне в някоя държава, за да я заснемат единствено на 24 декември от цялата година.
 
Изчисления, които правят задачата на Дядо Коледа възможна
 

ThinkStock/Getty Images


Военните пилоти от НОРАД имат и още едно удоволствие, освен да следят къде е Дядо Коледа, и то е да летят заедно с него - да го посрещнат от Нюфаундленд и да го приветстват на територията на Северна Америка. Важно е да знаме, че няма самолет на света, било то и изтребител, който да е бърз, колкото шейната с елени на белобрадия добър старец. Той е така добър да намали за малко, за да помаха на пилота до него, и то винаги!
 
Макар с най-добрата технология във въздуха, НОРАД не знаят Дядо Коледа кога ще е в къщата на всяко дете. Те знаят само дали е влязъл в някоя страна или дали скоро ще е там.
 
За 5 часа Дядо Коледа е раздал 1,57 милиарда подаръка

Исторически, екипът е начертал обичайния му маршрут. Обикновено той тръгва от Тихия океан към Нова Зеландия и Австралия. След това се изстрелва към Япония и прелита над цяла Азия и Африка. Следват Европа, Северна, Централна и Южна Америка. Той не пропуска нито една държава, била тя и мюсюлманска.
 
Минава през дома на всяко дете, стига то да вярва в него. Според НОРАД той пристига в домовете на децата между 9 часа и полунощ, но никога, докато са будни! Ако са будни, той отива в следващата къща и се връща едва когато е сигурен, че послушното дете, което очаква подарък спи дълбоко!
 

Guliver/Getty Images


Как Дядо Коледа раздава всички подаръци без да го видят?

Как ли успява да обиколи целият свят само за 24 часа? Може би те изобщо не са 24 часа, а само на нас ни се струват така. Военните, които го следят са стигнали до заключение, че Дядо Коледа живее в абсолютно различен времеви континуум и може би неговото пътуване продължава седмици или дори месеци.

Още няколко любопитни факта за Дядо Коледа

Според военните Дядо Коледа е магическо същество по няколко причини - той е на поне 16 века, откакто лети не се е ударил в нищо никога, и успява да мине през комините, макар да тежи 118 кг и то преди всички бисквити, оставени под елхата за него. Висок е около 1,70 м, бузите му са зачервени от карането в студа и има голяма лъскава бяла брада
 
А как той се пъха в комините - това вече е магия.