Изчисления, които правят задачата на Дядо Коледа възможна
Изчисления, които правят задачата на Дядо Коледа възможна / Thinkstock/Getty Images

Коледа най-после дойде и повечето хора вече не са на работа, с изключение на Дядо Коледа. За него това е най-натовареното време от годината. Цяла нощ той ще лети по света, за да зарадва милиони деца. Колко усилия са необходими за това посочи в. "Дейли телеграф" на базата на доклад на млади британски учени и Центъра за икономика и бизнес изследвания.

Задачата на Дядо Коледа става все по-голяма всяка година. В света има 1,85 милиарда деца на възраст от 0 до 14 години и още 1,2 милиарда на възраст от 15 до 24 години, макар и за втората група да се предполага , че масово е в списъка на непослушните.

Все пак щедрият Дядо Коледа трябва да увие над три милиарда подаръци.

За щастие той има помощници джуджета. Ако всяко от тях може да увие подарък за осем секунди, Дядо Коледа трябва да ангажира 3000 джуджета, които да работят по осем часа на ден цяла година, за да са готови на време. За щастие на Северния полюс няма почивни дни.

Ако за всеки подарък отива по 80 см хартия за опаковане, за 3,7 милиарда подаръци ще са необходими 296 милиарда сантиметра хартия годишно. Това е 7,5 пъти повече отколкото разстоянието от Земята до Луната.

Подаръците са скъпички, но всички усилия ще са напразни, ако дядо Коледа не може да ги разнесе.

За да занесе подаръци на 1,85 милиарда деца, при средно 2,5 деца на семейство, той трябва да се спусне по 740 милиона комина. Макар и коледната нощ да е само осем часа, той разполага с 32 заради разликата във времето в часовите зони по света. Това означава, че трябва да посети 390 000 дома за минута, или 6424 за секунда. Нищо чудно, че изяжда толкова много сладки. Ако всеки дом му оставя 200 мл мляко и пай до камината, Дядо Коледа изпива 148 милиона литра - достатъчно, за да бъда напълнени 60 олимпийски басейна. Изядените пайове на 740 милиона. При 250 калории за пай и 100 калории за чаша мляко той поема общо 259 милиарда калории, и то преди да се върне у дома и да се заеме с пуйката.

За да изгори поетите калории и да може пак да облече костюма си следващата Коледа, Добрият старецът трябва да пробяга 1,5 милиарда мили.

Даниъл Соломон, икономистът изготвил доклада, похвали Дядо Коледа за невероятната организация и себеотдайност. Разбира се, целият доклад залага на редица предположения. Най-невероятното от тях е, че всички тези 1,85 милиарда деца са били послушни. Но сега са празници и всички са настроени да прощават.