Британският диетолог Майкъл Мозли посочва няколко прости правила за контролиране на теглото и поддържане на здравословен начин на живот.

Според Мозли диетите са трудни, но още по-трудно е да се поддържа желаното тегло в дългосрочен план.

"Само един от всеки пет души е в състояние да поддържа желаното тегло за дълго време", отбеляза той.

Лекарят съветва да се променят консумираните калории. Правилно е да се определи нормата за всеки поотделно, като се вземат предвид възрастта, теглото, пола и обема на мускулната маса на човек.

здравословно хранене
iStock/Getty Images

„Най-важният показател е основният метаболизъм. Може да се използва за определяне на броя на калориите, които изгаряте, когато седите и не правите нищо", казва Мозли.

За да поддържате добра форма и да водите здравословен начин на живот е важно да не забравяте за физическата активност. Често е трудно за хората да спортуват редовно, но той съветва да си вземете почивка и да се раздвижвате поне пет минути на всеки половин час, за да поддържате фигурата си. Според него малките разходки през целия ден са по-добри, отколкото да се опитвате да извървите десет хиляди крачки наведнъж.

Диетологът препоръчва редовно да се претегляте и да измервате обема на тялото си със сантиметър, но не твърде често, за да не станете зависими от това.

диета
iStock/Getty Images

Мозли препоръчва да изхвърлите вредните храни от шкафовете и да ги замените със здравословни, за да не се изкушавате.

За дългото пътуване до тялото на мечтите той предлага да привлечете и съмишленици.
 
Рамблер