/ Istock
Махана (известни още като лотосови семена или лисичи ядки) може да са малки, но със сигурност са много полезни за здравето. Те са ценени заради хранителната си стойност и са богати на витамини от група В, протеини и фибри, което им дава статут на суперхрана. Семената произхождат от вид водна лилия, наречена Euryale ferox, която се отглежда предимно в Индия. Благодарение на промените в процеса на отглеждане все повече фермери се интересуват от засаждането на културата, дотолкова, че тя превзема полетата в североизточната част на страната.

Суперхраната е естествена, богата на хранителни вещества и обикновено нискокалорична. Такива храни укрепват здравето, като повишават имунната функция и помагат за предотвратяване на заболявания.

Маханата е богата на антиоксиданти като витамин А, магнезий и селен. Тя може да помогне за понижаване на кръвната захар, контрол на теглото и борба със стареенето. Махана или лисичите ядки обикновено се пекат или препичат, докато станат хрупкави. Можете да ги овкусите с подправки по ваш избор. Макар че често се консумират като закуска, махана се използват и в различни ястия, включително в млечния пудинг кир.

Около 90 % от световното производство на махана се отглежда в североизточния индийски щат Бихар. Работниците се гмуркат дълбоко във водата и почистват дъното на езерото, за да съберат падналите семена от махана. Процесът е изтощителен и много от работниците имат кожни проблеми, причинени от калта в езерата. След като семената на махана бъдат събрани, те се измиват, изпичат и след това се удрят с инструмент, подобен на чукче, за да се разпукат.

Лекарите по традиционна китайска медицина предписват семена от махана за лечение на инфекции на пикочните пътища и диария.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС