В градината на имението Royal Lodge в парка на замъка Уиндзор в Бъркшир, Великобритания, се намира миниатюрна къщичка с бели стени и сламен покрив, която е като оживяла приказка.

През последните осемдесет години тази къщичка, наричана "Малката къща" или "Y Bwthyn Bach", е идеалното място за игра на няколко поколения кралски деца.

Тази невероятна малка къща е подарена на принцеса Елизабет и сестра й Маргарет през март 1932 г. от името на „народа на Уелс“ по повод шестия рожден ден на Елизабет. По онова време родителите на Елизабет, херцогът и херцогинята на Йорк, не са сред преките наследници на трона. Но когато по-големият брат на принц Алберт се отказал от трона, херцогът с неохота поема кралската корона, като по този начин предопределя съдбата на малката Елизабет като бъдеща кралица.
Къщата е проектирана от архитекта Едмънд Уилмот и е напълно функционална - с кухня, хол, спалня и баня, разполагащи с много модерни удобства за онова време, като например топла и студена течаща вода, електричество и дори отопляеми стойки за кърпи.

Но всичко е с две трети от реалния размер на една обикновена къща. В дневната има канапета и дъбови шкафове, етажерки с книги, миниатюрни завеси и сини килими, направени по поръчка и в желания мащаб.

В кухнята има работеща готварска печка и малък хладилник, както и нужната за готвене посуда. Дори миниатюрният телефон работи. Къщата има и собствена градина с живи плетове и цветя.

Малката принцеса Елизабет и сестра й прекарват часове наред в почистване и подреждане на малкия си дом. По-късно децата и внуците на кралицата също се забавляват в къщата.

Вижте кралица Елизабет Втора от бебе през 1926-а до днес (ВИДЕО)

Преди няколко години тя е подложена на реновация под ръководството на една от внучките на кралица Елизабет - принцеса Беатрис, дъщеря на принц Андрю, когато тя, заедно със семейството й, се местят в замъка Уиндзор през 2004 г.

И още:

От военновременна принцеса до обичан монарх

Най-бляскавите замъци на британското кралско семейство (ВИДЕО/СНИМКИ)

Колко е тежка кралската корона? Отговаря кралица Елизабет Втора

Правилата, които не подозирате, че включва британският кралски етикет (СНИМКИ)

Кралското семейство на Великобритания: Кой е най-харесваният?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук