В новия епизод на уеб експеримента „С 5 лв. на ден“, влогърът Цецо показва няколко нестандартни и интересни рецепти, които са не само много вкусни, но и много полезни. Ето кои са те:

Кимчи – традиционно корейско ястие

Кимчи е много полезен за стомаха, тъй като той е естествен пробиотик. Полезността му е толкова известна, че корейците свързват дълголетието и красотата с лечебните свойства на кимчи.

Необходими продукти:

Зелка (китайско зеле
Морков
Скилидка чесън
Сладък червен пипер
Лют червен пипер
1 с.л. брашно

Може да добавите зелен лук, джинджифил или друг зеленчук по желание.

Ето как да си го приготвите:

Нарязваме на едро зелката и настъргваме морковите. Посоляваме обилно, за да извлечем голяма част от водата на зелето.

На слаб котлон поставяме съд с вода, в която слагаме лъжица брашно (в оригиналната рецепта се слага оризово, но бялото българско брашно също би ни свършило страхотна работа). Добавяме сладък, лют червен пипер и една скилидка чесън. Оставяме сместа да се сгъсти.

През това време измиваме нарязаните зеленчуци от солта и към тях прибавяме вече сгъстената смес. Оставяме да ферментира 3-4 дни на стайна температура. Необходимо е всеки ден само да проверявате бурканите и да притискате зелето, така че винаги да е потопено в маринатата. След като ферментира, трябва да го сложим в хладилника, за да спрем ферментацията. Най-хубавото е, че след това 2-3 седмици може да си хапваме от него.

Важно: Не изхвърляйте краищата на зеленчуците, които няма да ползвате, те ще ви свършат страхотна работа в следващата рецепта.

Шест от най-полезните ферментирали храни (ВИДЕО)

Пилешки костен бульон – вълшебният еликсир.

В костния мозък има много полезни мазнини и протеини. Както може би знаете, в костите има много хранителна стойност. Костите са богати на вещества като калций, колаген, желатин, които са полезни не само за стомаха, но и за косата, ноктите и кожата.

Да се нахраниш с 5 лева на ден (ВИДЕО)

Необходими продукти: Пилешки кости

Слагаме пилешките кости да заврат, след което изхвърляме водата и добавяме нова. Към тях Цецо добавя всички остатъци от зеленчуци, които не ползва при правенето на кимчи – кочана от зелето, краищата на морковите. Добавяме и скилидка чесън. Можем да овкусим с подправки по избор. След като всичко заври, оставяме за около 6 часа да къкри на слаб огън.

бульон
ThinkStock/Getty Images

Време на приготвяне на друг вид костен бульон:

Свински костен бульон между 8-10 часа.

бульон
ThinkStock/Getty Images

Телешки костен бульон между 12-14 часа.

Това е необходимото време, за което се извличат всички полезни съставки на костите.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук