Ферментиралите храни са най-добрият начин да заредите организма си с витамини, минерали, пробиотици и ензими. Пробиотиците са добри бактерии, които растат по време на ферментационния процес.

Заложете на „добрите“ бактерии в киселото зеле 

Добрите бактерии подобряват храносмилането, повишават имунитета, подпомагат тялото  да запази килограмите си в норма и носят още куп други ползи за здравето.

Предлагаме ви шест от най-полезните (и вкусни) ферментирали храни:

1. Кисело зеле

Направена от зеле и сол, тази ферментирала храна доставя здравословна доза пробиотици и фибри. Киселото зеле е нискокалорична харна, богата на витамини, минерали и микроелементи.

2. Кимчи

Кимчи представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле, и наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки — лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други.

Това е традиционно корейско ястие.

Кимчи
ThinkStock/Getty Images

3. Кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирени зърна. Възможно е и използването на конско мляко - нарича се кумис. Кефирените зърна са комбинация от бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари.

3. Темпе

Темпе е традиционен соев хранителен продукт, произлизащ от Индонезия. Прави се с контролирана ферментация на соеви зърна и се оформя в сбита форма, напомняща вегетариански бургер. Ферментационният процес на темпето му придава по-високо съдържание на протеини, диетични фибри и витамини.

Как да се храним през студените зимни дни? (ВИДЕО)

4. Мисо

Мисо е традиционна японска подправка, произведена чрез ферментация на соя със сол и гъбата плесен Aspergillus orwzae мисо. Пречиства организма от вредните храни, подсилва и имунната система.

Мисо
ThinkStock/Getty Images

5. Кисело мляко

Киселото мляко е млечнокисел продукт, който се получава чрез ферментация на мляко. Пробиотиците в киселото мляко помагат за усвояването на лактозата.

кисело мляко
ThinkStock/Getty Images

6. Ябълков оцет

Ябълковият оцет се получава чрез окисляване на етанола при сладка ферментация на плодовете. Използва се от векове за лечението на гъбички и чревни инфекции.

И още:

На какви храни да наблегнем, за да избегнем грипа? (ВИДЕО)

Киселото мляко намалява риска от инфаркт

Киселото зеле ни предпазва от рак

Учени обявиха пробиотиците за безполезни

Киселото зеле ни помага да отслабнем (ВИДЕО)

Здравословно хранене според годишните сезони

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук