Всички сме жадни за топли и вкусни храни през студените зимни месеци. Тогава тялото ни се нуждае от повече витамини и храни с по-висока калорийна стойност, за да може да поддържа телесната температура в нормални нива. Ето и класация на 10 от най-обичаните храни, консумирани през зимата.
Супата е най-предпочитаното ядене, поръчвано и приготвяно през зимните месеци. Пилешката супа води класацията, следвана от боб-чорбата.
Свинското месо, определено е едно от най-хапваните. На второ място в класацията се нареждат свинските ребра.
Картофи - през зимата се покачва и консумацията на картофи, особено варени или задушени с копър и чесън.
Киселото зеле е обичано от мнозина. Домашно или купено, то неизменно присъства на зимната трапеза и в приготвянето на вкусни манджи. Една от тях е свинското със зеле.
Сарми - през зимата се консумират зелеви сарми, които са част от традиционната българска и азиатска кухня. Приготвят и постни сарми.
Туршия - през зимата се наблюдава спад на консумацията на пресни зеленчуци и това е нормално, защото няма толкова богат избор. Поради тази причина още със захлаждане на времето хората се подготвят със зимните салати.
Качамак - това е традиционно ястие, което може да се консумира с различни добавки. Най-обичаният вид е със сирене, кашкавал и масло.
Кавърма - това е турско ястие, което трайно е залегнало в родната кулинария. Приготвя се от месо с подправки и зеленчуци, печено в гювеч.
Кървавицата е вид наденица, приготвена от прясно изцедена животинска кръв и различни видове месо. Консумира се печена или варена в различни ястия.